Viktorijini vodopadi

 Viktorijini vodopadi su jedna od najvećih atrakcija Južne Afrike i smatraju se jednim od najlepših vodopada na svetu. Oni se nalaze na reci Zambezi, između Zambije i Zimbabwea. Vodopadi su nazvani po kraljici Viktoriji, koja ih je posetila 1855. godine.

Viktorijini vodopadi se sastoje od 17 kaskada i visoki su oko 108 metara. Oni su najširi vodopadi na svetu, širine 1,7km. Vodopadi su podeljeni na dve glavne sekcije: Horseshoe Falls (podnožje konja) na zapadnoj strani i Eastern Cataract (istočni slap) na istočnoj strani.

Viktorijini vodopadi su popularna turistička atrakcija, sa mnogim aktivnostima koje se nude, kao što su vožnja čamcem ispod vodopada, letenje helikopterom ili balonom, i razgledanje vodopada sa ptičje perspektive.




-Vodopadi su podeljeni na dve glavne sekcije: Horseshoe Falls (podnožje konja) na zapadnoj strani i Eastern Cataract (istočni slap) na istočnoj strani. Horseshoe Falls su poznati po svojoj karakterističnoj obliku konja, dok su Eastern Cataract poznati po svojim visokim i impresivnim slapovima.

-Viktorijini vodopadi su delimično sezonski, što znači da su najjači tokom letnjeg perioda kada su reke Zambezi i Zambesi u punom toku. Najbolje vreme za posetu vodopadima je od aprila do oktobra.

-Viktorijini vodopadi su dva puta nominovani za svetsku prirodnu baštinu od strane UNESCO-a, prvi put 1979. godine, i drugi put in 1989. godine, i proglašeni su za svetsku prirodnu baštinu.

-Viktorijini vodopadi su popularna turistička destinacija sa mnogim aktivnostima ponuđenim kao što su vožnja čamcem ispod vodopada, letenje helikopterom ili balonom, razgledanje vodopada sa ptičje perspektive, rafting na Zambezi, bungee jumping, i mnogo toga drugog.

-Viktorijini vodopadi su često povezani sa misticizmom i legendama, sa mnogim lokalnim plemenima koji ih smatraju svetim mestom.

-Viktorijini vodopadi su takođe poznati po svom mističnom "Devil's Pool" (Đavolja lokva) koja se nalazi na samom rubu vodopada. To je mali bazen koji se formira na samom rubu Horseshoe Falls tokom sušnog perioda, i dozvoljava avanturistima da se kupaju i diviti vodopadima iz blizine.









Коментари

Популарни постови са овог блога

POTPUNO SE PREPUSTILI STRASTIMA! Bilal i Maja u žestokoj akciji, ne obaziru se na prisustvo ostalih zadrugara! (VIDEO)

PAO DIVLJI S*KS! Car i Aleks srušili izolaciju, žestokom AKCIJOM proslavili ULAZAK U VEZU! SVE PUCA! (VIDEO 18+)

KRATKO, ALI SLATKO! Bilal izmolio Maju za se*s, ona ga prekinula u sred akcije zbog Cara i Aleks?! (VIDEO 18+)