Највећа мора на свету

 

Море се назива резервоар соли, који комуницира са океаном. Показало се да су други, међутим, од океана одвојени само системима острва или линијама, практично другим условима.

Али колико год било, на свету постоји око 90 мора, она могу бити велика или мала, имати различит степен изолације од океана. Вриједно је размотрити 5 највећих морских резервоара како бисте уважили величину природе.

Пето место - Тасман море


Ово море је добило име по Абел Тасману, навигатору, а налази се на јужној хемисфери планете. Дубина неких места досеже око 5 км, а површина се простире на више од 3,340,000 км². Смјештено је између острва Новог Зеланда и Аустралије, сматра се дубокоморским, а примјетно је да у различитим подручјима може имати потпуно различиту флору и фауну.

Четврто место - Корално море



Четврто највеће море на планети припада Тихом океану површина 4 791 000 км². Такође граничи са Аустралијом, такође у контакту с архипелагима Нове Каледоније, Нова Гвинеја. Његова дубина је на местима још значајнија, досеже 9 км. Његово име није случајно, већ заиста обилује коралним острвима и гребенима који не престају да расту и множе се на јаком сунцу.

Место је искрено опасно за пловидбу, али атрактивно због многобројне и занимљиве флоре и фауне која живи на гребенима. Овде се налази и највећи корални гребен планете, то је Велики баријерски гребенгде живе ендемске врсте, укључујући ретке морске корњаче.


Треће место - Арапско море



Три највећа мора на планети је отворена Арапским морем, која се налазе на месту спајања литосферних плоча и представљају потпуно јединствену формацију. Његова дубина није толико велика, достижући само „4 км“, али површина је 4,8 квадратних метара. Км. Ово огромно водено тело припада водама Индијског океана, пакистану и Индији, као и Ирану и Џибутију имају приступ. Овде се налазе острво Сомалија и Малдиви. Арапско море карактерише повећана салинитет због активног испаравања, а има и богат подводни свет, изузетну флору и фауну. Ово је море било изузетно важно за човјечанство у сваком тренутку, јер су дуж њега били постављени трговачки путеви. Данас је такође непроцењив рекреативни ресурс, који привлачи много туриста.

Друго место - Филипинско море


Имајући површина 5,7 милиона км, ово море заузима друго место на планети у свом подручју. Ово је обално море са 11 км дубине, а овде је смештен Маријански ров, најдубље место на планети. Одвојена је од опште водене масе Тихог океана групама острва - Филипинским острвима, отприлике. Тајван, Јапански архипелаг. Овде живи много риба, укључујући туну, која се сматра нарочито вредном. На дну овог мора откривене су мистериозне рушевине које стручњаци и даље истражују. Ово је јединствено водено тело без јасних граница због чињенице да је углавном ограничено на острва.

Највеће море на свету


Саргашко море - највеће море на свету. Да се ​​сматра највећом на планети, а има различиту варијанту површину од око 6-7 милиона квадратних метара. Његово подручје је подложно промјенама због морских струја, било да се пуни или узима вода. Уопште нема обале и ограничена је морским струјама, али је још увек могуће разликовати њене воде у океану.

Ово море настањује огромна количина алги које лебде на површини, претварајући резервоар у зелено поље. Сваки квадратни километар локалних вода садржи око две тоне алги. Дубина резервоара може досећи 7 км. Осветљењем и температуром воде која се приближава 30 степени стварају се посебни услови за развој алги.



Коментари

Популарни постови са овог блога

POTPUNO SE PREPUSTILI STRASTIMA! Bilal i Maja u žestokoj akciji, ne obaziru se na prisustvo ostalih zadrugara! (VIDEO)

PAO DIVLJI S*KS! Car i Aleks srušili izolaciju, žestokom AKCIJOM proslavili ULAZAK U VEZU! SVE PUCA! (VIDEO 18+)

KRATKO, ALI SLATKO! Bilal izmolio Maju za se*s, ona ga prekinula u sred akcije zbog Cara i Aleks?! (VIDEO 18+)